DÝŇOVÝ FRANCOUZSKÝ KOLÁČ
Ahoj všem,
dýně jsou teď všude kolem nás a tak tu jsem dnes s receptem na výborný koláč.
Původní recept je trošku pozměněn,protože je do náplně přidán kokos, který miluju.
Suroviny:
* 600 g upečené, rozmixované dýně (pyré)
* 3 vejce
* 2 žloutky
* 220 g smetany
* 140 g javorového sirupu nejlépe v BIO kvalitě
* 80 g cukru (já dávala nerafinovaný třtinový)
* 3 lžicky skořice
* kokos od oka, ale nemusí být - náplň, ale hezky zahustí a lépe chutná
Tip: Na koláč můžeme použít dýni Hokkaidó, ale lepší je dýně máslová.
Postup:
Dýni rozkrojíme a vydlabeme z ní semínka, rozkrájíme ji na měsíčky a dáme na plech.
Dýni lehce pokapeme javorovým sirupem a posypeme skořicí. Posléze plech zakryjeme alobalem
a dáme péct na 200 stupňů na asi 45 minut.
a dáme péct na 200 stupňů na asi 45 minut.
Po vychladnutí dýni rozmixujeme a přimícháme do pyré vejce, smetanu, cukr, skořici. javorový sirup, kokos a směs vylijeme na předpřipravené linecké těsto na které je recept níže. Pečeme na 160 stupňů 30 - 40 minut.
Linecké jemné těsto
Suroviny:
* 210 g hladké mouky
* 140 g másla
* 70 g moučkového cukru
* citrónová nebo pomerančová kůra
* 1 lusk vanilky
* 1-2 žloutky
Postup:
Všechny ingredience většinou smíchám dohromady a rukama vypracuji těsto, které dám na půl hodinky do lednice. Hlavně musí být máslo pokojové teploty jinak se těsto špatně zpracovává.
Těsto si rukama a malým válečkem vypracuji do koláčové formy a dám předpéct na 170 - 180 stupňů na 15-30 minut záleží na troubě. Těsto nesmí být upečené moc, protože do něj ještě dáváme upéct dýňovou směs.
Doufám, že recept vyzkoušíte a koláč vám bude chutnat, tak jako mě :)
Hezké sváteční odpoledne vám přeje vaše Lavendergirl90
Žádné komentáře:
Okomentovat