Stránky

3. března 2017

3.3.2017, Recept - škvarkové placky

STAROČESKÉ ŠKVARKOVÉ PLACKY


Ahoj všem,

včera se tu objevil staročeský recept na sladké a dnes tu máme recept na placky, které jsou dobré třeba k televizi, k pivu a vínu nebo prostě jen tak, když má člověk chuť na něco slaného.
Recept je od mé babičky a já se o něj ráda podělím. Škvarky asi zrovna nejsou hitem dnešní doby, kdy se každý snaží jít hlavně zdravě, ale jednou za čas pokud jí člověk s rozumem neuškodí :)


Suroviny :

350 g hladké mouky
200 g pomletých nebo rozmixovaných škvarků
100 ml mléka
20 g droždí
2 žloutky
2 lžíce smetany
sůl podle chuti

Postup :

Mouku si dáme do mísy přidáme sůl, kterou zamícháme do mouky, rozemleté nebo rozmixované škvarky, žloutky, smetanu. Ohřejeme si mléko aby bylo vlažné a rozdrobíme do něj droždí a necháme vzejít kvásek, když kvásek vzejde vlijeme ho do připravené směsi. Těsto dobře vypracujeme, můžeme v robotu, ale následně je stejně lepší těsto ještě zpracovat rukama. Zpracované těsto rozválíme přibližně do obdélníku a složíme ho na 4x. Takto složené těsto necháme venku v klidu půl hodiny odpočívat a kynout. S těstem toto opakujeme ještě dvakrát (rozválíme, překládáme a pokaždé necháme půl hodiny kynout). Odpočaté a nakynuté těsto rozválíme zhruba na 2 cm. Těsto je dobré podsypávat moukou jinak by se mohlo lepit a trhat. Kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou vykrajujeme placky a na nich následně nožem lehce uděláme mřížky. Na plechu ještě necháme kynout asi čtvrt hodiny a následně placky potřeme žloutkem. Placky můžeme i posypat například kmínem, hrubou mořskou solí, mletou paprikou ... To už záleží na každém na co má chuť nebo placky nesypeme ničím, tak to mám nejradši já. 
Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 - 25 minut.





Máte rádi tradiční české recepty? Nebo jste zastánci zdravé stravy a nikdy nezhřešíte.

Já osobně si občas něco nezdravějšího ráda dám a přijde mi i hezké občas si upéct, uvařit nějaké tradiční české jídlo aby se na něj nezapomnělo a úplně nezmizelo v zapomnění.






Krásný páteční den a víkend přeje vaše Lavendergirl90

Žádné komentáře:

Okomentovat